Teken en de ziekte van Lyme

Het prachtige weer zorgt ervoor dat wij zin krijgen om met onze dierbare vriendjes de buitenlucht op te zoeken. Maar, pas op voor teken! Christa Schwab over teken en de ziekte van Lyme.

De één gaat heerlijke wandelingen maken met zijn hond en de ander haalt zijn paard van stal en laat deze wandelen. Hoe dan ook we trekken er op uit, de bossen in de duinen op.

Teken zijn kleine bloedzuigende, spinachtige insecten, het zijn parasieten die leven van bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters maar ze worden zelden groter dan één centimeter.

Teek

Teken gaan graag op plaatsen zitten waar de huid zacht, vochtig en warm is.(Achter de oren in de haren, tussen huidplooien, tenen en vingers, in de knieholte maar als ze hier niet zo snel terechtkunnen nemen ze ook genoegen met een andere plaats.) Teken hebben de nare gewoonte om toe te slaan zodra ze een stukje onbedekte huid in het vizier krijgen.

Dus natuurgenieters, opgepast! Ga je een wandeling of een rit maken bedek de huid dan goed. Draag dus geen korte broek of korte mouwen. Stop evt. de broekspijpen in de sokken want teken kunnen door de kleinste openingen naar binnen kruipen. Wijk niet af van de wandel of ruiterpaden en vermijd contact met struikgewas en hoog gras.

Sinds kort is er een tekenwerend middel op de markt: Plantacel Zeckenpech, dit kun je op de huid smeren.

Controleer ’s avonds, in elk geval na een verblijf in de natuur, de huid op aanwezigheid van teken. Natuurlijk ook de dieren controleren, ook zij hebben erg last van deze kleine vijand die soms met grote getale onze lieve vriendjes belagen.

Als er dan desondanks toch een verstekeling wordt ontdekt, haal deze dan weg met een speciale tekentang en ontsmet het wondje met alcohol 70% of jodium.

Wat je dus echt nooit moet doen is de teek verdoven met alcohol, ether of andere middelen Daardoor kan de teek gaan braken en zijn ziektekiemen in de huid achterlaten. Ook niet veilig is de teek tussen duim en wijsvinger vast te pakken en omhoog te trekken. Hierdoor kun je de teek platdrukken en zo ook weer de ziektekiemen in de huid spuiten. Pak met de tekentang de teek in zijn nek, precies boven de huid, en draai hem rond net zolang tot deze loslaat. Als de kop van de teek in de huid achterblijft dan is dat geen probleem. Deze komt er na een paar dagen vanzelf uit.

Probeer wel de teek binnen 24 uur te verwijderen dan blijft de kans op besmetting met de ziekte van lyme minimaal.

Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt verspreid door teken die besmet zijn met de Borrelia bacterie. 14% van de teken zijn besmet met deze bacterie.

Drie dagen tot drie weken na de beet wordt een rode plek ter plaatse geconstateerd. Daarbij ontstaat een grieperig gevoel, koorts en hoofdpijn. In een later stadium kan verlamming in het gezicht ontstaan, dubbel zien, pijn in de ledematen en gezwollen gewrichten, hartproblemen en infectie van het zenuwstelsel. In een vroeg stadium is de ziekte van Lyme goed te behandelen.

De ziekte van Lyme is vaak en onbegrepen en miskende ziekte. Hoewel de mensen zich beroerd voelen, zijn de symptomen onduidelijk en ontwikkelen zich ook niet altijd op dezelfde manier.

Ga bij klachten na een tekenbeet in ieder geval naar de huisarts. Deze zal een antibioticum voorschrijven dat voorkomt dat de beet ernstige gevolgen heeft. Ook onze dieren kunnen de ziekte van lyme oplopen.